van noob naar nerd?

Met deze website en blog wil ik mijn ontdekkingstocht tijdens het bijleren documenteren en hiermee hopelijk inspireren. Ik begin de blog met het thema ICT en technologie.

Waarom? Misschien kan ik anderen inspireren die overwegen zich op dit gebied meer te specialiseren, maar hierover net zo onzeker zijn als ik omdat ze:

  • al een ander, niet gerelateerd diploma hebben,
  • dit naast een fulltime baan proberen doen,
  • niet weten of analytisch en wiskundig denken hen wel ligt.

Beschouw ik me dan op dit moment als een volslagen noob? Nee, dat ook weer niet. Als jong kind al speelde ik spelletjes op mijn vaders Windows DOS-computer. Games zijn doorheen de jaren een hobby gebleven en daar steek je al mods installerend en probleemoplosend wel wat bij op. Ook vond ik het altijd leuk om met de ‘drogere’ aspecten te experimenteren, bijvoorbeeld met Microsoft Office programma’s zoals Word en Excel, open-source besturingssysteem Linux in een hoop een oude netbook nieuw leven in te blazen, Audacity om geluid bij filmpjes te bewerken, enz.

Doorheen de jaren is duidelijk geworden dat de vaardigheden die ik al spelend en prutsend heb verworven zowel in opleidingen als op de werkvloer erg handig zijn. Daarbij verbaast het me steeds hoe zeldzaam deze skills en interesses, zeker onder vrouwen en meisjes, lijken te zijn. Veel mensen gebruiken computers, smartphones, tablets en andere apparaten op een oppervlakkige manier. Ze hebben geen idee van wat er zich onder de motorkap afspeelt, lopen bij problemen snel vast en gebruiken de mogelijkheden van hardware en programma’s niet ten volle.

Je kan uiteraard niet verwachten dat iedereen vanzelf in ICT en technologie geïnteresseerd is. Toch vermoed ik dat veel mensen worden tegengehouden door een soort angst: angst voor de complexiteit van de materie, angst om er toch niets van te zullen kunnen bakken. Bij vrouwen en meisjes wordt dit misschien nog versterkt door de illusie dat jongens en mannen in het algemeen beter zouden zijn in zulke dingen. Hoewel ik mijn mannetje heb leren staan als ICT-gebruiker en heb gemerkt dat, na lang proberen, falen en weer opstaan veel dingen me wel lukken, kamp ik met eenzelfde angst wanneer ik overweeg om op een meer formele wijze mijn kennis te vergroten. Deze angst wil ik nu voor eens en voor altijd in de ogen kijken door het een keer echt te gaan proberen.

Wil ik dan door middel van deze ontdekkingsreis een rasechte ‘nerd’ worden die droomt in C++? Nee, dat hoeft op dit moment ook weer niet. Op dit moment heb ik ook (nog) niet de ambitie voor een bachelordiploma te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat onze moderne kennismaatschappij naast bekwame IT- en technologie-experten ook nood heeft aan mensen die zich met IT bezig houden naast hun andere expertises. Zij kunnen een algemene digitalisering in hun expertisdomeinen stimuleren en ondersteunen.

Creative Commons-Licentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s