de basis leggen met CS50

Waar begin je als je een bredere basiskennis wil krijgen van ICT? Er bestaan ontzettend veel (gratis) online cursussen en how-to’s. Ik besloot mijn reis te beginnen met de cursus CS50 die wordt aangeboden op het online learning platform edX.

CS50lecture0

Waarom deze cursus?

  • gratis, maar wel optie tot certificaat

Als de inhoud zou tegenvallen of ik het na een tijdje zou opgeven, doet het geen pijn in de portemonnee. Mocht het allemaal wel goed gaan, kan ik op termijn nog betalen voor een officieel certificaat. Dat kost in dit geval $90. Dit lijkt me een erg redelijk bedrag voor een uitgebreide cursus van een topuniversiteit.

  • bekend instituut

Van een universiteit verwacht je kwaliteit en al helemaal van een grote naam zoals Harvard.

  • online en op eigen tempo

Naast een voltijdse baan is het niet evident om live lesmomenten te moeten bijwonen. Op deze manier kan je leren wanneer je daar zin in en tijd voor hebt. Daarnaast vind ik het belangrijk dat leren leuk blijft. Gezien er geen harde deadlines zijn, zou het aandeel stress beperkt moeten blijven.

  • kwalitatief platform

EdX is een kwalitatief hoogstaand platform dat op verschillende devices gebruikt kan worden. De lessen worden als filmpjes beschikbaar gesteld en kunnen worden gedownload zodat je ze bijvoorbeeld op de trein kan bekijken zonder op één dag door je mobiele data te zitten.

Wat is CS50?

CS50 is een vak dat al jaren wordt aangeboden aan de Universiteit van Harvard. CS50 staat voor Computer Science 50. Het is een beginnerscursus voor iedereen die interesse heeft in computerwetenschappen, maar hier niet noodzakelijkerwijze al voorkennis in heeft. De digitale versie van het vak heet officieel CS50x.

Volgens de cursusbeschrijving op edX komen in de verschillende modules volgende thema’s aan bod: abstractie, algortihmes, datastructuren, encapsulation, resource management, veiligheid, software engineering en web development. Volgende computertalen passeren de revue: C, Python, SQL, JavaScript, CSS en HTML. De oefeningen zijn realistische problemen uit verschillende vakgebieden (biologie, cryptografie, financiën, forensische wetenschappen en gaming.

Wil je meer weten?

Je vindt de MOOC op edX.
Harvard heeft ook een informatiepagina over het vak.

Hoewel CS50 een online cursus is, gaat er vanuit de universiteit veel aandacht en moeite naar het creëren van (digitale) ruimtes die inspirerend werken. Het docentencorps is er erg actief. De posts zijn niet enkel interessant, maar creëren ook een gemeenschapsgevoel. Bovendien krijg je niet de kans de cursus uit het oog te verliezen als ze zo vaak op je sociale mediakanalen passeert.
Je vindt communities op Twitter, Facebook, LinkedIn, Gitter, Reddit, Stack Exchange, enz.

mijn ervaringen

CS50 bestaat uit 11 lectures. Zodra ik een lecture heb afgerond, bundel ik mijn ervaringen in een blogpost.

Volgende blogposts zijn reeds verschenen:

Ben je zelf met de CS50-cursus of gelijkaardige cursus begonnen? Wil je samen bijleren? Heb je vragen? Laat van je horen in de comments!

Creative Commons-Licentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s