Mijmeringen: 12 dingen die iedereen zou moeten weten over technologie (1/2)

macbook-laptop-computer-technology-159417

In de wereld van technologie gaat het vaak snel, erg snel. De één vindt dat fantastisch en rolt van nieuwigheid in nieuwigheid. De ander krijgt het er Spaans benauwd van en probeert wanhopig aan de hectiek te ontsnappen. Zoals zo vaak lijkt de gouden middenweg hier aangewezen: vernieuwing niet bij voorbaat afwijzen, maar er ook niet blind in meegaan.

Uiteraard is dat niet eenvoudig. Om op een verantwoorde manier met technologie om te gaan, moet je mijns inziens eerst een realistisch beeld hebben van de sector die deze technologie produceert. Een realistisch beeld hoeft niet uitgesproken pessimistisch noch optimistisch te zijn.

Een boeiende bijdrage daaromtrent las ik recent in een artikel van Wilfred Rubens. Hij bespreekt er de 12 dingen die je volgens tech-entrepeneur en -activist Anil Dash moet weten over technologie. Ik som ze hieronder in eigen bewoordingen op:

 1. Technologie is niet neutraal, want ze wordt gemaakt door mensen en bedrijven die niet neutraal zijn.
  Dat sommige technologieën heel bewust bepaalde ideeën uitdragen, is geen geheim. Maar ontwikkelaars worden ook onbewust beïnvloed (door hun context, achtergrond, ect.) in hun keuzes. Dit lijkt me nog veel moeilijker te anticiperen, detecteren en remediëren.
 2. Het leidend principe van technologische evolutie is niet het beter maken van technologie voor iedereen. Sommige ontwikkelingen zorgen bijvoorbeeld voor verbetering bij de ene groep maar achteruitgang bij de andere. Het is ook niet zo dat ‘betere’ technologie automatisch aanslaat.
  Het idee dat er in technologie net zoals in biologie geen leidend principe is buiten het overleven van de sterkste vind ik erg interessant. Het lijkt me een mechanisme dat ook in andere sectoren voorkomt. Hieruit ontstaan een hele hoop andere vragen: – Wat houdt ‘sterk’ of ‘zwak’ zijn dan precies in (in een bepaalde context)? – Moeten we (in bepaalde gevallen) deze ‘natuurlijke’ evolutie sturen/bestrijden?
 3. De meerderheid van personen actief in de technologische sector bedoelt het goed.
  Zelf kan ik me hier niet over uitspreken, maar een persoon zoals Anil Dash kent het wereldje vast als zijn broekzak. Toch blijft voor mij de vraag of dit een hoopgevende dan wel sussende gedachte is. De geschiedenis leert dat je ook met goede/neutrale intenties heel veel kwaad kan doen of laten gebeuren.
 4. De geschiedenis van technologie wordt niet genoeg gedocumenteerd en begrepen. Vooral de vraag waarom het ene product wel succesvol wordt en het andere niet, wordt niet genoeg onderzocht. Daardoor kunnen we onvoldoende uit deze geschiedenis leren.
  Ik kan me voorstellen dat de ontwikkelingen eenvoudigweg zo recent zijn dat ze vaak nog niet als “geschiedenis” worden beschouwd, maar het is een mooi aandachtspunt, zeker gezien de vluchtige natuur van vele technologische producten.
 5. In de meerderheid van technologische opleidingen wordt niet ingegaan op ethiek.
  Gezien de grote invloed die technologie op de wereld heeft, kan ik Dash enkel bijtreden in het idee dat er in technologische opleidingen meer aandacht moet gaan naar ethiek. Wel vraag ik me af wat voor een vorm dit precies zou moeten aannemen? Het lijkt me onwaarschijnlijk dat een enkel vak voor een handjevol studiepunten dit zou kunnen bereiken. Hoewel Dash stelt dat enkel samenwerking tussen studenten computerwetenschappen en studenten humane wetenschappen die eersten niet automatisch een geweten schopt, lijkt me dit al een interessant begin.
 6. Technologie wordt vaak geproduceerd met een verbazingwekkend gebrek aan kennis over de gebruikers. Bovendien worden ontwikkelaars al snel als experts beschouwd binnen sectoren waar ze geen achtergrond in hebben.
  Betere communicatie tussen actoren lijkt me hier de sleutel. De verantwoordelijkheid daarvoor kan niet enkel bij de technologiesector gelegd wordt. Veel gebruikers maken zichzelf onmondig door het idee er toch niets van te kunnen/willen snappen. Maar kunnen we ons dat nog wel permitteren in een wereld waarin technologie ons leven bepaalt. In feite bepaalt dus een kleine groep mensen het leven van de meerderheid.

Uiteraard volgen er nog 6 puntjes, maar ik ben even uitgemijmerd en jullie waarschijnlijk uitgelezen. Jullie hersenspinsels zijn altijd welkom bij de commentaren!

Meer weten?

Het originele artikel van Anil Dash vind je hier. Leer de entrepreneur/activist beter kennen op zijn eigen blog.

Neem ook zeker een kijkje op de blog van Wilfred Rubens voor een zo goed als dagelijkse kennisinjectie.

 Creative Commons-Licentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s