studietips voor zelfstandig leren

Leren op eigen tempo en (deels) onafhankelijk van locatie kan erg leuk en handig zijn. Het is echter ook uitdagend: je hebt geen “live” klasgenoten om vragen aan te stellen, je moet zelf voor motivatie en discipline zorgen, studiemomenten moeten in je drukke agenda gepast worden, enz.

Tijdens mijn eigen ervaringen leer ik wat (voor mij) wel en niet werkt. Dat wil ik graag met jullie delen!

studiemomenten plannen/organiseren

  • Zit je zoals ik graag op de computer? Veel zelfstandig leren vind op een een computer plaats. Wanneer ik op mijn gebruikelijke plekje probeer te studeren, merk ik dat ik snel afgeleid raak. Door met mijn laptop ergens anders te gaan zitten, kan ik makkelijker focussen. Dat kan zowel in de lokale bib zijn (gratis internet!) als gewoon aan de woonkamertafel of op het terras in plaats van aan mijn bureau.
  • Wees lief voor jezelf! Wanneer je aan een cursus begint, vlieg je waarschijnlijk vol enthousiasme door de eerste paar lessen. Maar na die eerste studiesessie lijk je er niet meer aan toe te komen? Voel jezelf hier niet slecht over, want het is doodnormaal en je bent absoluut niet allen. Zulke negatieve gevoelens zullen het enkel moeilijker maken om opnieuw te beginnen. Bedenk liever hoe cool het is dat je, volledig zelfstandig en vrijwillig, nieuwe dingen hebt geleerd! Alles mag en niets moet ;).

man met tovermuts verandert stapel dossiers in borrel

leerstof verwerken

  • Aan de universiteit nam ik tijdens zo goed als elke les druk notities op mijn trouwe netbookje. Bij het studeren voor een examen, verwerkte ik deze tot een digitale samenvatting die ik vervolgens nog eens op papier kopieerde om de stof beter te onthouden. Online cursussen hebben vaak mobiele platforms die uitnodigen om ook snel tussendoor te leren en/of het videomateriaal te bekijken. Hierdoor had ik niet de neiging om notities te nemen (beetje lastig op een drukke bus). Bij langere cursussen, waar er soms wat tijd zit tussen studiemomenten, had ik zo echter geen bron om snel iets te herhalen of op te zoeken uit een vorige les. Alle videomateriaal terug moeten doornemen of de transcripties doorzoeken werkt erg ontmoedigend. Daarom neem ik nu bewust wél notities bij het leren! Wanneer mijn laatste studiemoment al even geleden is, ben ik zo snel weer mee. Ook bij oefeningen kan ik zo vlot specifieke informatie opzoeken.

 

confused stephen colbert GIF by The Late Show With Stephen Colbert